BCCSE 2011

1.Despre LSRS
Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) asigură cadrul de organizare reprezentativ al studenților şi absolvenţilor români din străinătate, promovând o puternică solidaritate între membrii săi, ca reprezentanți de valoare ai României, și o atitudine pozitivă față de perspectivele întoarcerii lor acasă după terminarea studiilor.
LSRS – Meritul tău, sprijinul nostru, viitorul României
LSRS a luat naştere din dorința de a contribui la coagularea comunității studenților și absolvenților români din străinătate, de a oferi colegilor noștri o structură reprezentativă, o platformă de networking și, nu în ultimul rând, sprijin concret atât pe parcursul perioadei de aplicare sau studiu în străinătate, cât și cu privire la perspectivele lor profesionale după absolvire.
LSRS oferă studenţilor şi absolvenţilor români din străinătate, prin structura sa centrală şi reţeaua de 22 de filiale:
• Reprezentare, prin intermediul Ambasadelor LSRS din întreaga lume. Unele Ambasade LSRS colaborează direct cu Ambasadele României din străinătate
• Networking, prin intermediul Forumului Studenților Români din Străinătate
• Informații despre studii în străinătate, prin intermediul wiki.lsrs.ro care este un proiect LSRS susținut de echipele LSRS din diverse țări
• Consiliere pentru studiul în străinătate și consiliere juridică gratuită
• Sprijin pentru întoarcerea în țară, prin implementarea de proiecte de intenţionează să creeze acasă un climat propice întoarcerii şi să contribuie astfel la dezvoltarea României

2. Prezentarea proiectului „Business Consulting Case Study Event”
Proiect al Ligii Studenţilor Români din Străinătate, Business Consulting Case Study Event ajunge în acest an la cea de a doua ediţie şi reprezintă o competiţie adresată studenţilor şi absolvenţilor români de pretutindeni, ce au rezultate deosebite şi doresc să îşi construiască pe termen lung o carieră în consultanţă business. În cadrul evenimentului tinerii vor rezolva un studiu de caz propus de companiile prezente în program, îl vor prezenta în faţa unui juriu specializat, iar echipa câştigătoare va primi stagii de practică pe durata verii la una dintre companiile prezente la eveniment.
Participanţii la eveniment vor fi selecţionaţi în baza trimiterii unui CV şi a unei scrisori de motivaţie în care să răspundă la întrebarea „De ce consider că sunt candidatul potrivit pentru Business Consulting Case Study Event?”. Selecţia participanţilor va fi efectuată de către un juriu de specialitate, asigurând astfel imparţialitatea şi calitatea finală a aplicanţilor.

3. Contextul proiectului
Din ce în ce mai mulţi tineri români aleg să studieze peste hotare. Conform studiului efectuat de Liga Studenţilor Români din Străinătate la începutul lunii ianuarie 2011, 36% dintre cei plecaţi exclud ideea de a se întoarce acasă, 40% sunt nehotărâţi şi doar 24% sunt convinşi că vor să revină. Motivul principal pentru care tinerii români aleg să rămână în străinătate după finalizarea studiilor constă în lipsa ofertelor de angajare promiţătoare în România.
În acest context, „Business Consulting Case Study Event” este un proiect ce reprezintă un pas în lupta contra fenomenului de „brain drain”: prin participarea la studiul de caz, tinerii se alătură unei comunităţi de elite, au oportunitatea de a lucra pe durata verii într-o companie de top din România şi realizează faptul că există şi acasă oportunităţi de angajare şi posibilitatea de a se dezvolta profesional aşa cum îşi doresc.

4. Scop şi obiective
Într-o Românie aflată în plin proces de tranziţie, ce se confruntă cu probleme de natură economică şi financiară, Liga Studenţilor Români din Străinătate îşi propune să demonstreze tinerilor studenţi şi absolvenţi de top că există oportunităţi pe care le pot fructifica şi că se pot dezvolta profesional şi în România. Ne propunem astfel ca prin realizarea proiectului „Business Consulting Case Study Event” să:
• Oferim tinerilor români având o educaţie de înaltă calitate în domeniul consultanţei / managementului strategic oportunitatea de a interacţiona direct cu reprezentanţii companiilor de top din acest domeniu şi de a îşi testa abilităţile de management, leadership, abilităţile analitice şi spiritul de echipă printr-un eveniment care să le arate ce înseamnă consultanţa business în practică
• Facilităm interacţiunea dintre comunitatea absolvenţilor de elită şi reprezentanţii companiilor
• Demonstrăm că există oportunităţi profesionale ce merită fructificate în Româia
• Combatem prin eforturile noastre fenomenul de „brain drain” prin integrarea tinerilor bine pregătiţi pe piaţa muncii din România

5. Cui ne adresăm?
Proiectul „Business Consulting Case Study Event” se adresează în mod direct studenţilor în ani terminali şi absolvenţilor români de top de pretutindeni ce îşi doresc o carieră în management sau consultanţă. Aceştia au oportunitatea de a aplica în mod direct pentru a participa la competiţie, sunt selecţionaţi de un juriu de specialitate, rezolvă un studiu de caz ce le este adresat şi pot beneficia de un stagiu de practică la companiile prezente la eveniment / pot fi angajaţi de acestea.
De asemenea, Business Consulting Case Study Event se adresează companiilor de top din domeniul consultanţei, companii cărora le facilitează accesul la o comunitate de tineri bine pregătiţi, o resursă de importanţă strategică pentru dezvoltarea viitoare a acestor companii.

6. Program şi detalii organizatorice


Dată eveniment: 21 iunie
Loc de desfăşurare: Bucharest Hubb
Business Consulting Case Study Event se va desfăşura pe data de 21 iunie în Bucureşti, la Bucharest Hubb. Tabelul de mai jos detaliază programul evenimentului.
Interval orar Descriere program
9:00 – 9:30 Primirea participanţilor
9:30 – 10:00 Deschiderea evenimentului. Mesaj din partea Ligii Studenţilor Români din Străinătate
10:00 – 11:00 Mesaj din partea companiilor prezente la eveniment
11:00 – 11:30 Pauză de cafea & Networking
11:30 – 13:00 Training: Business Consultancy
13:00 – 13:30 Anunţarea echipelor de concurs şi prezentarea studiului de caz
13:30 – 14:30 Masă de prânz
14:30 – 17:30 Workshop-uri: rezolvarea studiilor de caz sub îndrumarea reprezentanţilor companiilor
17:30 – 18:30 Prezentarea rezultatelor
18:30 – 19:30 Deliberare juriu
19:30 – 20:30 Festivitate de premiere şi închiderea evenimentului
20:30 Cocktail